Ανακοινώσεις - Δημοσιεύσεις

Ολοκλήρωση Εικαστικής Έκθεσης

«Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει  για την ζωγραφική είναι αλήθεια»

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Η έκθεση «Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει για την ζωγραφική είναι αλήθεια» Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου – Βασιλική του Αγίου Μάρκου έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα καθώς μέχρι και σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, έχει 53.125 επισκέψεις!

Έπειτα και από την παράτασή που δόθηκε λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της, η έκθεσή ολοκληρώνεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Η έκθεση «Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει για την ζωγραφική είναι αλήθεια», από την συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, συγκεντρώνει 44 έργα ζωγραφικής, που έχουν δημιουργηθεί από το 2000 και έπειτα, από 32 καλλιτέχνες, ξετυλίγοντας το νήμα της πορείας της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.


Με οδηγό το βλέμμα και το ένστικτο του συλλέκτη, η έκθεση συστήνει στο κοινό μέσα σε έναν ελεύθερο αφηγηματικό ιστό, αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής, με τον κύριο κορμό να περιλαμβάνει έργα της σύγχρονης παραστατικής τέχνης. Μέσα από τον πλούτο των κατευθύνσεων και των τεχνοτροπιών των έργων, αναδεικνύεται το σημαντικό εύρος της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, στον χώρο και στον χρόνο.

Δείτε το ντοκιμαντέρ από την προετοιμασία, την συνέντευξη τύπου και τα εγκαίνια της έκθεσης εδώ: https://youtu.be/MLwcNwDzWxs


Ο Αλέκος Λεβίδης σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του δίγλωσσου καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση «Στη συλλογή συναντιούνται υβριδικά ο ρεαλισμός, ο μαγικός ρεαλισμός, ο φωτογραφικός ρεαλισμός, ο εξπρεσιονισμός, ο σουρεαλισμός, ο συμβολισμός, η αναζήτηση της ιθαγένειας και της αλλοτρίωσης και πολλά άλλα στοιχεία. Κορμός παραμένει πάντως η ρεαλιστική αναπαράσταση και το ανθρωποκεντρικό στοιχείο. Ο Σωτήρης με το ερωτικό και απαιτητικό του «βλέμμα» και την ασίγαστη φροντίδα του, συναρμολογεί το δικό του αφήγημα πάντα μέσα στη ροή μιας παράδοσης που μπορεί και ανανεώνεται, δίχως να έχει σταματήσει στα διακόσια χρόνια ιστορίας της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής».


Κατά την διάρκεια της έκθεσης, η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου σε συνεργασία με την διεθνή καλλιτεχνική πλατφόρμα Google Arts & Culture παρουσιάζει την ψηφιακή εκδοχή της, δίνοντας την δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να την επισκεφθεί εικονικά, μέσω της 3D απεικόνισης Pocket Gallery. Η Συλλογή στην Google Arts & Culture επιτρέπει σε όσους και όσες αισθάνονται πολίτες του κόσμου να παρατηρούν αυτό που γίνεται μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Τάσος Αριδάς, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Ίσαρης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Ειρήνη Κομνηνού, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Άννα – Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου, Δημήτρης Χαντζόπουλος.

Για την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και επικεντρώνεται στη σύγχρονη ελληνική παραστατική τέχνη και ιδιαίτερα στη ζωγραφική αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής.Περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια πεντακόσια έργα καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Με σκοπό αυτή η ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης να καταστεί προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ο Σωτήρης Φέλιος, έχει συστήσει το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», το οποίο αναλαμβάνει την έκθεση έργων της συλλογής εντός και εκτός Ελλάδος, την επιμέλεια και έκδοση των αντίστοιχων καταλόγων, καθώς και τον δανεισμό έργων σε μουσειακές εκθέσεις.

Παράλληλα με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», ο συλλέκτης δημιούργησε τον χώρο τέχνης 16 Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα, όπου στεγάζονται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναπτύσσονται δίκτυα συνεργασίας, συμπράξεις και ανταλλαγές με άλλους φορείς από τον χώρο του πολιτισμού.
Από τον Μάρτιο του 2021 το Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” συνεργάζεται με το Google Arts & Culture αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της συλλογής μέσα από επιμελημένες εκθέσεις και παρουσιάσεις στο παγκόσμιο κοινό της ψηφιακή πλατφόρμας.
Το 2022 το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιστορίας της Τέχνης, The Courtauld Institute of Art του Λονδίνου, υλοποίησε για πρώτη φορά «Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης». Το Πρόγραμμα λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο και απευθύνεται σε θεωρητικούς και ιστορικούς της τέχνης, καθώς και επιμελητές από το Πανεπιστήμιο Courtauld Institute of Art.

Συντελεστές Έκθεσης
Διοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου
Δήμαρχος Ηρακλείου: Βασίλης Λαμπρινός
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: Αριστέα Τ. Πλεύρη
Σύμβουλοι επιμέλειας έκθεσης: Δώρα Βασιλάκου, Δάφνη Πολίτη
Γενική επιμέλεια – Συντονισμός έργου για τον Δήμο Ηρακλείου: Μαριάννα Γιαλύτη
Γενική επιμέλεια – Συντονισμός έργου για την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου: Δάφνη Πολίτη
Υπεύθυνη επικοινωνίας & προβολής για τον Δήμο Ηρακλείου: Κωνσταντίνα Χατζάκη
Εικαστική ταυτότητα έκθεσης: Δημήτρης Χαντζόπουλος
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Γαλάτεια Πατσούρη
Μελέτη φωτισμού: Γιώργος Τσιτσίγκος
Γραφιστικές εφαρμογές: Νίκος Πασχαλίδης
Μεταφράσεις κειμένων: Δημήτριος Βυτινιώτης
Ανάρτηση έργων: MoveArt A.E
Επιμέλεια και συντονισμός έκδοσης καταλόγου: Δώρα Βασιλάκου, Δάφνη Πολίτη
Σχεδιασμός καταλόγου: Μαρία Βεϊοπούλου
Κείμενα: Βασίλης Λαμπρινός, Αριστέα Τ.Πλεύρη, Σωτήρης Φέλιος, Αλέκος Λεβίδης
Μεταφράσεις: Δημήτριος Βυτινιώτης
Εκτύπωση: Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες Α.Ε

Εικαστική Έκθεση:
«Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει
για την ζωγραφική είναι αλήθεια»
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου,
Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης

Οργάνωση: Δήμος Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Πολιτισμού
Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου
σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»

Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, 20:00
Διάρκεια: 14 Ιουλίου – 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας:
Χορηγός Αερομεταφορών: SKY express®
Χορηγοί: Atrion Hotel, Capsis Astoria Heraklion, KARATARAKIS Hotels & Restaurants, ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ, Κύβος The Copy Shop, Alexakis Winery,
Χορηγός χερσαίων μετακινήσεων: ACTTA (σύνδεσμος τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης)

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
Σάββατο 09:00 – 14:00
Κυριακές και αργίες κλειστά
Είσοδος Ελεύθερη

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου – Βασιλική Αγίου Μάρκου
Πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο, Τ.: 2813909228, E-mail: artgallery@heraklion.gr

Official Web Site: https://heraklionartgallery.gr/
Facebook – https://www.facebook.com/HeraklionArtGallery.gr
Instagram – https://www.instagram.com/heraklion_art_gallery/
Twitter – https://twitter.com/He_Art_Gallery

Περισσότερες πληροφορίες για την συλλογή Σωτήρη Φέλιου:
https://felioscollection.gr/el/
https://www.facebook.com/SotirisFeliosCollection