Έκθεση
Δημήτρης Τζάνης
Εικαστική έκθεση
5-28
Οκτωβρίου 2022
09:00 - 21:00

Ο Δήμος Ηρακλείου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει αναδρομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Τζάνη με σκοπό να αναδείξει την καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και τη συνολική προσφορά του στην τέχνη. Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη σε θεματικές ενότητες, από το 1988 έως και το 2019.

Δημήτρης Τζάνης

Πολυσχιδής, πολυτάλαντος, ανένταχτος και ανατρεπτικός καλλιτέχνης, ο Δημήτρης Τζάνης υπήρξε ένας ανήσυχος και ακαταπόνητος δημιουργός σύγχρονης αισθητικής. Δεινός ζωγράφος, αφηγηματικός κομικογράφος, εραστής της βίντεο αρτ, λάτρης της γραφιστικής τέχνης, εμμονικός χρήστης των πολυμέσων, γνώστης της μουσικής, τόλμησε να εμπλακεί σε πρωτοπόρες εκθεσιακές πρακτικές, από τα χάπενινγκ, την επιτελεστική τέχνη, τις διαδικτυακές εκθέσεις, μέχρι ακόμα και τη street art.

Το καλλιτεχνικό του έργο ποικίλο, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στη ζωγραφική με λάδι σε καμβά, χωρίς ποτέ ωστόσο να εγκαταλείψει τα σχέδια στο χαρτί, τα κολλάζ, τα κόμικ, το γκράφιτι, τη χαρτοκοπτική, τη χρήση ready made αντικειμένων, τις πολύπλοκες μικτές τεχνικές, τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα του άρεσαν ιδιαίτερα οι περίοπτες κατασκευές και η κινητή εικόνα της βίντεο αρτ. Η εικαστική γραφή του πάντα αναγνωρίσιμη και ξεχωριστή, σε κάθε δημιουργία του, αναδεικνύει το ιδιαίτερό ιδίωμα και το ύφος του, παρά τις διαφορετικές μανιέρες, τις θεματικές του και τις επιρροές της κάθε περιόδου.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Διοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ευχαριστεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία, καθώς και τα Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης για την ευγενική χορηγία τους.