Ανακοινώσεις - Δημοσιεύσεις

Απέκτησε στέγη η Δημοτική Πινακοθήκη και τα έργα τέχνης του Δήμου Ηρακλείου!

Την Πέμπτη 21η τρέχοντος, υπεγράφη στον Δήμο Ηρακλείου το συμφωνητικό μισθώσεως του επί της οδού Χρυσοστόμου αρ. 8 κτηρίου, όπου θα στεγασθούν δραστηριότητες σχετικές με τη συλλογή έργων τέχνης  του Δήμου.

Η μίσθωση αυτή καλύπτει μια επιτακτική ανάγκη, προϋπόθεση για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης.  Τα διάσπαρτα σημαντικά έργα τέχνης, τραυματισμένα τα περισσότερα στο κείμενο τους και ήδη συγκεντρωμένα, τεκμηριωμένα και καταγεγραμμένα, θα μεταφέρονται σταδιακά εκεί και θα αποκαθίστανται, μέσα από την οργάνωση και λειτουργία  εργαστηρίων συντήρησης και μελέτης αποκατάστασής τους.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα γίνονται οι εξής δραστηριότητες:

-Λειτουργία βιβλιοθήκης ιστορίας της τέχνης και σχετικών εκδόσεων.

-Οργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, καλλιτεχνικών ανταλλαγών με μουσεία, πινακοθήκες ή άλλους παρεμφερείς οργανισμούς.

-Τη συγκέντρωση έργων τέχνης  [γλυπτικής, ζωγραφικής, αγιογραφίας, επίπλων, βιβλίων σπανίων εκδόσεων και μικροαντικειμένων]  από δωρεές και αγορές.

Στο εν λόγω κτίριο φιλοξενούνται πλέον και θα τηρούνται εφεξής σε ανάλογο πληροφοριακό σύστημα, τα ψηφιακά αρχεία της τεκμηρίωσης και των έργων καθώς και το σύστημα διαχείρισης της συλλογής που πρόσφατα υλοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στη Δημοτική πινακοθήκη

Με τη λειτουργία αυτού του κτηρίου, δικαιώνεται μια προσπάθεια που έγινε τα τελευταία έξη χρόνια για την καταγραφή και τη διάσωση των έργων.

Επί πλέον αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το όραμα που αποτελεί απαίτηση του φιλότεχνου κοινού της πόλης και όχι μόνον.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, 

τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας κ. Μανόλη Βασιλάκη,  τους υπαλλήλους του Δήμου και τους εκμισθωτές του κτηρίου, κ.κ. Γεώργιο και Ζαχαρία Τζωρακολευθεράκη για την άψογη συνεργασία.

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης