Ανακοινώσεις - Δημοσιεύσεις

Έκθεση Φωτογραφίας “Ο Καπετάν Μιχάλης”

Η Ελληνική Καλλιτεχνική Φωτογραφία μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με θέμα ” Νίκου Καζαντζάκη: Ο Καπετάν Μιχάλης”.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του σκηνοθέτη κ. Κώστα Χαραλάμπους “Ο Καπετάν Μιχάλης” από τον κ. Μετζάκη Μανώλη καθηγητή μαθηματικών – φωτογραφίας και τον Γιώργο Παπαδάκη υπάλληλο ΑΔΜΗΕ, που είχε φιλική συμμετοχή.
Η έκθεση αποτελείται από 100 μεγάλες φωτογραφίες διαστάσεων 50χ70


Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 έως το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024. 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ
Η έκθεση – ξενάγηση στα χρόνια του Καπετάν Μιχάλη αναφέρεται και περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε την εποχή εκείνη στο νησί μας και την προσπάθεια να ελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό από μερικούς «κουζουλούς», όπως τους αποκαλεί στο βιβλίο του ο Μεγάλος Συγγραφέας, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, ποιητής, φιλόσοφος, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Ο Νίκος Καζαντζάκης!
Παρακολουθώντας τα γυρίσματα της ταινίας η οποία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Κρήτη, επιχειρώ μέσα από τις φωτογραφίες μου να μεταφέρω στον θεατή την ατμόσφαιρα εκείνης της περιόδου και να τον κάνω να αισθανθεί την αγωνία αλλά και την αγάπη όλων αυτών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολέμησαν για την λευτεριά του νησιού.
Μία δύσκολη επιλογή φωτογραφιών που έγινε μέσα από ένα μεγάλο αρχείο χιλιάδων λήψεων που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.
Ας αφήσω όμως την έκθεση να “μιλήσει” σε όποιον την επισκεφθεί.
Ευχαριστώ θερμά τον σκηνοθέτη κ. Κώστα Χαραλάμπους για την ευκαιρία που μου έδωσε και τις συγκινήσεις που μου πρόσφερε.
Ευχαριστώ επίσης θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιδήμαρχο πολιτιστικών κα. Αριστέα Πλεύρη, τους συνεργάτες τους και όσους αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή.

με τιμή
Μετζάκης Μανώλης GPU ZEUS, GPU CR5, EFIAP/p, ESFIAP, QPSA, APSA
Καθηγητής Μαθηματικών-Φωτογραφίας
Πρόεδρος GPU (Global Photographic Union)