Χωρίς Τίτλο

ΔΑΓΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Κατηγορίες:
Χρονολογία έργου:
1981
Τεχνική:
χαρακτικό
Διαστάσεις:
57 X 60 εκ
ΔΑΓΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

Ο Χρίστος Δαγκλής γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1916. Σπούδασε ζωγραφική (1938-1942) στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήρι του Κωνσταντίνου Παρθένη και χαρακτική στο εργαστήρι του Γιάννη Κεφαλληνού.

Με την κήρυξη του πολέμου, βρίσκεται στρατιώτης στην Κέρκυρα και φεύγει για τα Γιάννενα, όπου συμμετείχε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ και στην έκδοση της εφημερίδας «Ο Αγωνιστής». Ήταν ενεργό μέλος σε αντιστασιακές ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και τον Μάιο του 1944 συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο «κελί των μελλοθανάτων» στο Γουδί. Το 1946 εκτοπίζεται στον Εύδηλο Ικαρίας, ενώ ακολουθεί η Μακρόνησος και ο Άη Στράτης. Κατά τη διάρκεια της εξορίας, ασχολήθηκε με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων,  με την επιμέλεια των σκηνικών τους και με τη χαρακτική. Το 1961 έφυγε για το Παρίσι και τη Ρώμη, ενώ το 1974 επέστρεψε πάλι στην Ελλάδα.

Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα συμμετείχε και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως στο Salon de l’ Art Libre στο Παρίσι το 1959, στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας το 1959, στην Έκθεση Ελλήνων Χαρακτών στη Στοκχόλμη το 1960 κ.ά. Ο Χρίστος Δαγκλής ήταν μέλος του ΕΕΤΕ και πέθανε το 1991.

Έργα καλλιτέχνη