Προσωπογραφία Κ.Π. Καβάφη

ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
Κατηγορίες:
Χρονολογία έργου:
1983
Τεχνική:
μολύβι σε χαρτί
Διαστάσεις:
52 X 63 εκ
ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη, αδελφή του ζωγράφου Θωμά Παπαδοπεράκη, γεννήθηκε στα Σπήλια τις Κρήτης το 1942. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Ν. Νικολάου, τον Γ. Παππά, τον Θ. Απάρτη και τον Δ. Καλαμάρα, αλλά και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη (1966 – 72). Αφού έλαβε υποτροφία από τον ΕΟΜΜΕΧ, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην École Des Beaux Arts γλυπτική με τον César και σχέδιο και τον M. Gilli.

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στην Εθνική Πινακοθήκη (1979) στο Ινστιτούτο Γκαίτε (1983), στην Γκαλερί Σταυρακάκη (1984) και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης (1986). Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, όπως Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Συνεδρίου AICA, στη Salon de Mai του Παρισιού, στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1980 κ.α.

Επιπλέον, το έργο της περιλαμβάνει σημαντικές αναθέσεις για γλυπτά σε δημόσιους χώρους. Αναμεσά τους συγκαταλέγονται οι προτομές του Νίκου Ξυλούρη και του Νίκου Κιτσίκη στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και η προτομή του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το γλυπτό της Μαρία Κάλλας στην Πλατεία Μαδρίτης στην Αθήνα και της Ηλέκτρας Αποστόλου, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης 41- 44 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο ανδριάντας του Φιλίππου Β’ στην Αθήνα (Λεωφ. Κύπρου – Παπάγου) κ. ά. Έχει, επίσης, φιλοτεχνήσει σκηνικά, μάσκες και κοστούμια για το θέατρο, ενώ παράλληλα έχει να αναδείξει αξιόλογο, θεωρητικό έργο. Είναι μέλος του Συλλόγου Γλυπτών και το 2009 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου της.

Έργα καλλιτέχνη