Η Κόκκινη Νεκρή Φύση

ΜΙΓΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κατηγορίες:
Χρονολογία έργου:
1988
Τεχνική:
ακρυλικά
Διαστάσεις:
45 Χ 40 εκ
ΜΙΓΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1926. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Παρθένη και τον Αργυρό (1945 -1951). Αργότερα, έφυγε με υποτροφία του κληροδοτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή École des Arts Décoratifs. Ταξίδεψε ευρύτατα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και έζησε στην Αθήνα. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Γιάννη Τσαρούχη τον οποίο θεωρούσε δάσκαλό του.

Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρώτες ατομικές του εκθέσεις το 1953 (Στρατηγοπούλου, Αθήνα και Λέσχη Επιστημόνων, Ηράκλειο Κρήτης). Μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις του οργανώθηκαν το 2003 στα Ερμοπούλεια της Σύρου και το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Γιάννης Μιγάδης συνεργάσθηκε, επίσης, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Ελεύθερο Θέατρο, καθώς και με τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Παράλληλα, ασχολήθηκε με εικονογραφήσεις βιβλίων, ημερολογίων και περιοδικών, ενώ συνέγραψε άρθρα για λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά περιοδικά. Τέλος, υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου και του Διεθνούς Κέντρου Θεάτρου. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο μουσείο Βορρέ, σε συλλογές τραπεζών, σε υπουργεία και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, έλαβε αρκετές, τιμητικές διακρίσεις για το έργο του. Συγκεκριμένα, το 1998 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την καλλιτεχνική του προσφορά, το 2003 για το έργο του ως ενδυματολόγος με το βραβείο «Πάνος Αραβαντινός» και το 2007 με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» από τον Δήμο Ηρακλείου. Ο Γιάννης Μιγάδης  απεβίωσε το  2017 στην Αθήνα.

Έργα καλλιτέχνη