Μηχανή νο3

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Κατηγορίες:
Χρονολογία έργου:
1979-1980
Τεχνική:
ακρυλικά σε καμβά
Διαστάσεις:
124 Χ 153 εκ
ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Η Μαριάννα Στραπατσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έχοντας λάβει υποτροφία, ξεκίνησε τις σπουδές της στη Διακόσμηση Εσωτερικού Χώρου στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και συνέχισε με πενταετή υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών σπουδές  ζωγραφικής και σχεδίου στο Παρίσι, στην École Nationale Supérieure des Beaux Arts (1969-1974) και στην École du Louvre (1974). Έλαβε τιμητική διάκριση «Mention d’Honneur» για τη συμμετοχή της στην «9eme Prix de peinture de la Cote d’Azur» το 1973 στη Νίκαια της Γαλλίας. Μετά από μία σύντομη διαμονή στην Ελλάδα, επέστρεψε το 1979 στο Παρίσι, αποκτώντας Δίπλωμα  Πλαστικών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές, ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Eλλάδα, στη Γαλλία, στην Aγγλία, στη Γερμανία, στην Iταλία, στην Tουρκία και στη Xιλή. Επιπλέον, έχει λάβει επανειλημμένα τιμητικές προσκλήσεις για παρουσιάσεις του έργου της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και σημαντικές αναθέσεις (Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή,  Υπουργείο Πολιτισμού για την «Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1994», Πανεπιστήμιο Roma Tre για το XVI Διεθνές Συνέδριο «Cinema & Energia» Ρώμη, για συμμετοχή της στο 26ο Festival instants video στη Μασσαλία, Πολιτιστική πρωτεύουσα 2013 κ.α.).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, στο οποίο δίδαξε επί μία δεκαετία, συμβάλλοντας  ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξή του. Η Μαριάννα Στραπατσάκη έχει, επίσης, διακριθεί με βραβεία για εικαστικές παρεμβάσεις σε Τράπεζες και Σιδηροδρομικούς σταθμούς της Αθήνας και έχει συμμετάσχει ως μέλος σε διάφορες, κριτικές, εικαστικές, επιτροπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα καλλιτέχνη