Συνεντεύξεις

Το κελί του καλλιτέχνη

Μαρία Φιλοπούλου

Εικαστικός Καλλιτέχνης

Η Μαρία Φιλοπούλου μας ανοίγει το εργαστήριο της και μας μιλάει για την τέχνη στην εποχή μας, στο πλαίσιο των Φιλμ Ντοκιμαντέρ του Heraklion Arts and Culture “Έλληνες Εικαστικοί Καλλιτέχνες – Η τέχνη μέσα στην κοινωνία της πανδημίας”.

Μέσα από αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ θέλουμε να παρουσιάσουμε το έργο σύγχρονων εικαστικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, τόσο σε ότι αφορά τις ηλικίες τους, όσο και στον τρόπο δουλειάς τους και στα μέσα που μετέρχονται. Σκοπός μας είναι αυτή η παρουσίαση να γίνεται μέσα από τα δικά τους λόγια και με τρόπο που να τους δίνει την άνεση να επικοινωνήσουν την εργασία τους, όπως οι ίδιοι τη βιώνουν και όχι μέσα από στενές, ακαδημαϊκές φόρμες, όπως οι “στημένες” συνεντεύξεις. Είναι επίσης σημαντικό για εμάς να “μιλήσει” και το έργο του κάθε καλλιτέχνη, για αυτό και τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στο ατελιέ τους, ώστε τα έργα που έχουν σε εξέλιξη ή ολοκληρωμένα να αποτελούν το καλύτερο μάρτυρα για το ύφος και τη ιδιαίτερη “υπογραφή” κάθε εικαστικού Πιστεύουμε πως η εικαστική παραγωγή δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μόνο μιας φιλότεχνης “ελίτ” αλλά πρέπει να διαχέεται μέσα στην κοινωνία και να γίνεται προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-arts με καθηγητή τον Leonardo Cremonini, την περίοδο 1984-1988. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, την περίοδο 1988-1989 (λιθογραφία υπό τον Αβραάμ Χαντάντ). Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Βουλή των Ελλήνων και σε ιδιωτικά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συντελεστές Σκηνοθέτης: Χρήστος Τόλης | Οπερατέρ: Μαρίλη Ζάρκου | Μοντάζ – Post|VFX: Γιάννης Ντουσιόπουλος | Αρχισυνταξία: Δήμητρα Σιούκα | Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Κορομηλάς | Οργάνωση Παραγωγής: Sub Urban Images & Soundscapes

Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Μαρία Φιλοπούλου

Η Μαρία Φιλοπούλου μας ανοίγει το εργαστήριο της και μας μιλάει για την τέχνη στην εποχή μας, στο πλαίσιο των Φιλμ Ντοκιμαντέρ του Heraklion Arts and Culture “Έλληνες Εικαστικοί Καλλιτέχνες – Η τέχνη μέσα στην κοινωνία της πανδημίας”. Μέσα από αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ θέλουμε να παρουσιάσουμε το έργο σύγχρονων εικαστικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα…