Κυρία Μάρθα

ΟΡΦΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Κατηγορίες:
Τεχνική:
χαρακτικό 25/50
Διαστάσεις:
49 X 60 εκ
ΟΡΦΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Ο χαράκτης και ζωγράφος Λάμπρος Ορφανός γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1938-1943) με τον Ουμ. Αργυρό και τον Ε. Θωμόπουλο, αλλά και χαρακτική με τον Γ. Κεφαλληνό. Παρακολούθησε ιστορία της τέχνης κοντά στον Π. Πρεβελάκη και υπήρξε επιμελητής του τμήματός του. Το 1949 άρχισε να εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Υπηρεσία Καλλιτεχνικού Σχεδίου και Χάραξης του ΙΕΤΑ. Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (1952-1955), στο εργαστήριο χαρακτικής της École des Beaux-Arts με τον R. Cami.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τιμήθηκε το 1953 με το β’ και γ’ βραβείο χαρακτικής και την επόμενη χρονιά, το 1954 με το α’ βραβείο χαρακτικής. Παράλληλα, φοιτούσε και στο College Technique Estienne, όπου διεύρυνε τις γνώσεις του στην τέχνη του βιβλίου, στη χάραξη γραμματοσήμων, γραμμάτων τραπεζογραμματίων και αξιών με καθηγητή τον R. Cottet. Στο Παρίσι, επίσης, χάραξε τρία γραμματόσημα του γαλλικού κράτους και των γαλλικών αποικιών.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνέχισε τις εργασίες του στο ΙΕΤΑ. Συγκεκριμένα, χάραξε σε ατσάλι τα κυριότερα χαρτονομίσματα του ελληνικού κράτους και σχεδίασε τις μακέτες όλων των ελληνικών κερμάτων από το 1973 έως το 1976, αρχικά σε συνεργασία με τον Ι. Στίνη και αργότερα με τους γλύπτες Θ. Παπαγιάννη και Ν. Περαντινό. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισε η εκτύπωση τραπεζογραμματίων στο Εθνικό Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ). Επιπλέον, χάραξε τραπεζογραμμάτια γραμματόσημα και χαρτόσημα για την Ελβετία και τον Καναδά. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και με την εικονογράφηση βιβλίων, ενώ φιλοτέχνησε έντυπα και αφίσες . Τέλος, το 1961 τιμήθηκε και με το α΄ βραβείο αφίσας με θέμα τη Γενική Απογραφή Πληθυσμού.

Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις. Αναδρομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1994 στην Αθήνα (Υάκινθος). Ο Λάμπρος Ορφανός πέθανε στην Αθήνα  το 1995. Ήταν μέλος του ΕΕΤΕ, των Artistes Libres,  του Salon d’ Automne, και της Societe Nationale des Beaux-Arts.

Έργα καλλιτέχνη