Μελέτη Γυμνού / 3 – 3
ÉCOLE (ACADÉMIE) DE LA GRANDE CHAUMIÈRE 1954
Ο Λάμπρος Ορφανός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου του 1916 και πέθανε στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου του 1995. Γονείς του ήταν ο Μηνάς Ορφανός και η Φλώρα Ορφανού, το γένος Χαλκέα. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατάφερε να εισαχθεί στο νεοϊδρυθέν τότε Πειραματικό Σχολείο του Νίκου Εξαρχόπουλου στην Αθήνα, όπου διδάχθηκε από επιφανείς καθηγητές και άρχισε να καλλιεργεί τις καλλιτεχνικές του τάσεις. Το 1936 εκθέτει για πρώτη φορά τέσσερα έργα του στον Παρνασσό ως σπουδαστής του Προκαταρκτικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (Α.Σ.Κ.Τ.).
Δύο χρόνια αργότερα γίνεται δεκτός στα εργαστήρια ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ. όπου σπούδασε με δασκάλους τους Ουμβέρτο Αργυρό και Επαμεινώνδα Θωμόπουλο για τέσσερα χρόνια, ανάμεσα σε συμφοιτητές όπως ο Γ. Βακιρτζής, η Ειρήνη Λύτρα, και η Αλίκη Χρηστέα. Το 1943, πτυχιούχος πια στον τομέα της ζωγραφικής, γράφτηκε στο εργαστήριο της Χαρακτικής, όπου και σπούδασε υπό τον Γιάννη Κεφαλληνό μέχρι το 1947. Ανάμεσα στους συμφοιτητές του ήταν η Λουίζα Μοντεσάντου, ο Α. Μπαχαριάν, η Σμαράγδα Βαλάτα, η Μαρία Ράμφου και άλλοι. Παράλληλα, διδάχθηκε Ιστορία της Τέχνης από τον Παντελή Πρεβελάκη και αφού απέκτησε το δίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών, διετέλεσε Επιμελητής του Τμήματος.
Η ειδίκευση στη χαρακτική σε όρθιο ξύλο σπάνιζε εκείνη την περίοδο, καθώς και οι ειδικοί τεχνίτες παρασκευής του ήταν ελάχιστοι, αλλά και τα απαραίτητα υλικά ήταν ακριβά και δυσεύρετα. Ο Γιάννης Κεφαλληνός, ωστόσο, επιδίωκε να διδάσκει τους μαθητές του με τέτοιο τρόπο ώστε να κατακτήσουν την ίδια τεχνική αρτιότητα που κατείχε ο ίδιος σε αυτό τον τομέα. Προκειμένου λοιπόν να βρει λύση στην έλλειψη υλικών, εξασκούσε τους μαθητές του σε μικρά κομμάτια από ξύλο ή χαλκό. Με αυτόν τον τρόπο, ο Λάμπρος Ορφανός απέκτησε πρώτα απ’ όλα άψογη τεχνική κατάρτιση στη χαρακτική.
Μετά την αποφοίτησή του από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Λάμπρος Ορφανός διορίστηκε καθηγητής Τεχνικών σε ένα Γυμνάσιο θηλέων στην Κοζάνη, όπου παρέμεινε ως το τέλος της διδακτικής χρονιάς και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα. Το 1949 παντρεύτηκε τη ζωγράφο και ψηφιδογράφο Έλλη Μουρέλου. Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Αρχιτεχνίτης Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού και Χάραξης του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.), κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού και προσωπικής σύστασης του ίδιου του Κεφαλληνού, ο οποίος τον διέκρινε ως άτομο με εξέχουσα επίδοση στη χάραξη.
To 1952 υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης γραφικών τεχνών που εξασφάλισε υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), και αναχώρησε για σπουδές στο Παρίσι. Εκεί μετεκπαιδεύτηκε για τρία χρόνια στο εργαστήριο χαρακτικής της École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, με καθηγητή τον φημισμένο χαράκτη Robert Cami. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του τιμήθηκε με το δεύτερο και τρίτο βραβείο χαρακτικής το 1953 και με το πρώτο βραβείο το 1954. Το 1955 του απονέμεται ο τίτλος του Maître du Burin, τίτλος εξαιρετικά σπάνιος και τιμητικός για ένα χαράκτη στη Γαλλία.
Ο Cami άσκησε ιδιαίτερη επιρροή στο έργο του καλλιτέχνη, και έδειξε μάλιστα βαθιά εκτίμηση και θαυμασμό για την ικανότητα του Έλληνα μαθητή του, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: Toi, qu’est-ce que tu cherches ici? Je n’ai rien à t’apprendre («Εσύ τί γυρεύεις εδώ; Δεν έχω τίποτα να σου μάθω»).
Παράλληλα, ο Ορφανός το ίδιο διάστημα φοιτούσε στο Collège Technique Estienne, όπου εστίασε στην τέχνη του βιβλίου, στην μικροχαρακτική χάραξη γραμματοσήμων, γραμμάτων, τραπεζογραμματίων και αξιών υπό την καθοδήγηση του René Cottet. Επίσης, παρακολούθησε τις εκτυπωτικές εργασίες στην Imprimerie Nationale des Timbres-Poste του Παρισιού.
Στο Παρίσι συναναστράφηκε αρκετά με ζωγράφους και χαράκτες όπως τον Παναγιώτη Τέτση, επιστήθιο φίλο του ως και το θάνατό του, τη Γαβριέλα Σίμωση, τον Ντίκο Βυζάντιο, τον Κώστα Πανόπουλο, τον Γ. Γαΐτη και τον Κ. Γραμματόπουλο.
Εκείνη την περίοδο ο Λάμπρος Ορφανός ασχολήθηκε επίσης και με την τέχνη του γραμματόσημου. Εκτός από τριών ελληνικών ακυκλοφόρητων γραμματοσήμων, που φιλοτέχνησε για τα ΕΛ.ΤΑ. το 1954 – 1955 («Βοσκός με Φλογέρα», «Κρίνος», «Μετέωρα»), χάραξε τρία για το Γαλλικό κράτος, και δύο για τις γαλλικές αποικίες, τα οποία κυκλοφόρησαν με την υπογραφή του δασκάλου του, R. Cami, καθώς ο Ορφανός, ως αλλοδαπός, δεν είχε τυπικά το δικαίωμα να αναλάβει κρατικό έργο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χάρη στην εξαιρετική ειδίκευση του Λάμπρου Ορφανού στη μικροχαρακτική σε ατσάλι, καθώς και τη συμβολή του Ξ. Ζολώτα ως Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, η χώρα ξεκίνησε να παράγει τα δικά της χαρτονομίσματα σε ατσάλινες πλάκες, τα οποία τυπώνονται στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) του Εθνικού Νομισματοκοπείου. Ως πρώτο έργο, φιλοτέχνησε σε συνεργασία με τον Ι. Στίνη, το τραπεζογραμμάτιο των 50 δραχμών για την Τράπεζα της Ελλάδος: το πρώτο εξαχρωμικό ελληνικό τραπεζογραμμάτιο χάραξης σε ατσάλινες πλάκες και τεχνολογίας της Gualtiero Giori Company, το οποίο απεικόνιζε την Αρέθουσα στην εμπρόσθια όψη (ημερομηνία κυκλοφορίας, 1964). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η τωρινή Roberto Giori Company (De La Rue – Giori Company) κατέχει το 98% της παγκόσμιας αγοράς εκτυπωτικών μηχανών τραπεζογραμματίων και αξίων όπως επίσης και εκτύπωσης τραπεζογραμματίων, αξιών και κρατικών εγγράφων υψηλής ασφάλειας.
Ο Λάμπρος Ορφανός, ως προϊστάμενος στην υπηρεσία καλλιτεχνικού σχεδιασμού και χάραξης του Ι.Ε.Τ.Α., εισήγαγε μια νέα αισθητική άποψη στη σχεδίαση και την εικόνα των νέων ελληνικών χαρτονομισμάτων, καταφέρνοντας να προτείνει μια νέα οπτική, ταυτόσημη και επάξια με την οικονομική και πνευματική αναγέννηση του ελληνικού κράτους. Η νέα αυτή προσέγγιση του Ορφανού διέφερε αισθητά από την κλασικίζουσα εικόνα που κυριαρχούσε στα περισσότερα τραπεζογραμμάτια εκείνης της εποχής, και δημιούργησε αίσθηση διεθνώς, τόσο για την απλότητα και την λιτότητα των εκφραστικών μέσων που χρησιμοποίησε, όσο και για την ιδιαίτερη αισθητική και τεχνική αρτιότητα.
Μετά το τέλος των μεταπτυχιακών του σπουδών, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τις εργασίες του στο Ι.Ε.Τ.Α., χαράσσοντας ολόκληρη σειρά κυκλοφορησάντων τραπεζογραμματίων και αξιών. Το 1963, προκειμένου να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στο νέο σύστημα εκτύπωσης των νέων μηχανημάτων που είχε εφοδιαστεί το Ι.Ε.Τ.Α., απεστάλη στις Βρυξέλλες μαζί με τον Αλ. Κορογιαννάκη. Μετά το θάνατο του τελευταίου, ο Λάμπρος Ορφανός συνέχισε αυτά τα ταξίδια μετεκπαίδευσης για ένα σημαντικό διάστημα στο Βέλγιο, τη Γερμάνια, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γάλλια.
Το 1963 συνάπτει συμβόλαιο χάραξης τραπεζογραμματίων διαφόρων χωρών με την πρωτοπόρο εκτυπωτική εταιρία τραπεζογραμματίων και αξιών Organisation Giori Company, Lausanne, Switzerland (De La Rue – Giori Company).
Ως πρώτο έργο φιλοτέχνησε το 1964, σε συνεργασία με τον Ι. Στίνη, το τραπεζογραμμάτιο των 10 δολαρίων για την Τράπεζα του Καναδά, στο οποίο απεικονίζεται το πορτραίτο της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’ στην εμπρόσθια όψη. Έτσι, ο Λάμπρος Ορφανός υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας χαράκτης ο οποίος φιλοτέχνησε και χάραξε σε ατσάλινες πλάκες, ένα πλήρες τραπεζογραμμάτιο Κεντρικής Τράπεζας εκτός Ελλάδας.
Δυστυχώς ωστόσο, το ελληνικό κατεστημένο ακύρωσε τη σύμβαση με την Organisation Giori. Παρ’ όλα αυτά, τη δεκαετία του 1970 ο ίδιος δέχεται επίσημη πρόσκληση από την Κεντρική Τράπεζα της Χιλής, ώστε να φιλοτεχνήσει και να χαράξει μία πλήρη σειρά τραπεζογραμματίων για την τοπική κυβέρνηση. Με την πτώση του προέδρου Αλιέντε, η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε.
Επίσης, ο καλλιτέχνης σχεδίασε τις μακέτες όλων των ελληνικών κερμάτων από το 1973 ως το 1976 για την Ελληνική Δημοκρατία, κατασκευάζοντας τις μήτρες τους σε ατσάλι, αρχικά σε συνεργασία με τον Ι. Στίνη και αργότερα με τους γλύπτες Θ. Παπαγιάννη και Ν. Περαντινό. Από την Τράπεζα της Ελλάδος συνταξιοδοτήθηκε το 1977.
Τα τριανταπέντε χρόνια του Λάμπρου Ορφανού στο καλλιτεχνικό στερέωμα, σκιαγραφούν μία πολυδιάστατη φυσιογνωμία, η οποία διευρύνεται σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων που ξεκινάει από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, και περιλαμβάνει επίσης τη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων, ημερολογίων και περιοδικών, τη φιλοτέχνηση διάφορων εντύπων, αφισών και γενικά χαρακτηρίζεται από μία έντονη απασχόληση με τις γραφικές τέχνες στην Ελλάδα και στην Γαλλία. Τα παραδείγματα που υπογραμμίζουν την πολυεπίπεδη δράση του είναι πάμπολλα καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του:
Φιλοτέχνησε τα χαρτόσημα του ελληνικού κράτους επί Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και επί Ελληνικής Δημοκρατίας. Τη δεκαετία του 1960 δημιούργησε το λογότυπο του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, όπως επίσης και τα γραμμάτια συντάξεων του. Σχεδίασε αφίσες για τον ΕΟΤ, τις Καλλιτεχνικές Εορτές Θεσσαλονίκης, και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το 1961 βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο αφίσας με θέμα τη γενική απογραφή πληθυσμού. Έδρασε επίσης ως σκηνογράφος, σχεδιάζοντας σκηνικά για παραγωγές του θιάσου του Β. Αργυρόπουλου «Ελληνική Κωμωδία» στην Αθήνα, ενώ συνεργάστηκε και με το θίασο της Έλσας Βεργή, φιλοτεχνώντας το πορτραίτο της, το σήμα του θιάσου, όπως και το Πρόγραμμα της Χειμερινής Περιόδου 1959 – 1960. Το 1977 επίσης φιλοτέχνησε δύο γραμματόσημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.): ένα για την Αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας (20 δραχμών) και ένα για τον Απόδημο Ελληνισμό (5 δραχμών). Το 1959 είχε θέσει υποψηφιότητα για την έδρα της χαρακτικής στην Ανωτέρα Σχολή Καλών Τεχνών αλλά τελικά στη θέση εκλέχθηκε ο Κ. Γραμματόπουλος.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο Λάμπρος Ορφανός σταματά να χαράσσει σε προσωπικό επίπεδο και στρέφεται καθολικά στη ζωγραφική με κυρίαρχο όγκο δημιουργίας την τοπιογραφία in situ (ελαιογραφία, ακουαρέλα, παστέλ). Επίσης ασχολείται με την καταγραφή σκηνών λούνα παρκ, εσωτερικών κατοικιών (interiorisme), και πορτραίτων. Εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του Γάλλου ζωγράφου Pierre Bonnard. Μέσα από το ζωγραφικό του έργο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την προσωπική εξέλιξη του καλλιτέχνη προς μία ιδιάζουσα, συγκρατημένη αφαίρεση, μέσω της χρήσης μίας ευρύτατης παλέτας χρωματικών αντιθέσεων.
Από το 1948 πηρέ μέρος σε οκτώ Πανελλήνιες εκθέσεις (1948, 1952, 1957, 1960, 1963, 1967, 1971, 1973) και από το 1951 συμμετείχε σε όλες τις εκθέσεις της Λέσχης των Υπάλληλων της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι το 1969. Το 1994 πραγματοποιείται η πρώτη και τελευταία αναδρομική έκθεση, εν ζωή του χαρακτικού του έργου, στην Gallery Υάκινθος του Νίκου Γρηγοράκη στην Αθήνα.
Επιλέγει να συμμετάσχει κυρίως, σε πολλές διεθνείς εκθέσεις (Παρίσι, Λονδίνο, Λουγκάνο, Σαντιάγκο, Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, Μπιενάλε Σαο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Στοκχόλμη, Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ, Χάιφα, Ρουμανία, Αργεντινή, Ηνωμένες Πολιτείες κ.α.). Στη Μπιενάλε Αλεξάνδρειας το 1957 πηρέ τιμητική διάκριση για το έργο του «Πουλιά» όπως και Βραβείο Χαρακτικής.
Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδος, των Ελεύθερων Καλλιτεχνών του Παρισιού, του Salon d’Automne και του Τμήματος Χαρακτικής της Société Nationale des Beaux-Arts.
Ο Λάμπρος Ορφανός ανήκει στους κορυφαίους δημιουργούς της εποχής του. Εντούτοις, το όνομα και η πολύτιμη προσφορά του στη νεοελληνική τέχνη και ιδιαιτέρα στη χαρακτική, αρχίζουν δειλά να αναγνωρίζονται μόλις από το 2010 και μετά, και να παίρνουν πλέον τη θέση τους στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Από την πρώτη του εμφάνιση στο καλλιτεχνικό προσκήνιο και σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, οι κριτικές του τύπου υπήρξαν πάντα επαινετικές για το έργο του, διακρίνοντας τις αρετές του τόσο στη ζωγραφική, όσο και τη χαρακτική του δεινότητα.
Έργα του βρίσκονται στις συλλογές των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, καθώς και στις συλλογές των Τραπεζών της Ελλάδος, Πειραιώς, Alpha Bank, του Μ.Ι.Ε.Τ., και της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Επίσης, έργα του κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη, τα Μουσεία Γ. Ι. Κατσίγρα, Ακροπόλεως, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Νομισματικού, Αλέξ. Κοντόπουλου, και Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Επιπλέον, έργα του συγκαταλέγονται στις συλλογές των κυριότερων δημοτικών πινακοθηκών, μουσείων, ιδρυμάτων, ιστορικών αρχείων, πανεπιστημίων, και βιβλιοθηκών της Αθήνας και της ευρύτερης Ελλάδας.
Επιπροσθέτως, έργα του βρίσκονται στις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βοστώνης, του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, του Ιδρύματος Γκετί των Ηνωμένων Πολιτειών, και στη Βασιλική Συλλογή της Σουηδίας. Ακόμα, κάποια έργα του υπάρχουν στις Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Καναδά και της Χιλής, ενώ άλλα βρίσκονται στις Ελληνικές Πρεσβείες της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, του Περού και της Νοτίου Αφρικής. Τέλος, έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές των Υπουργείων Εξωτερικών του Μεξικού, του Ισραήλ, και της Ρουμανίας, όπως και σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ε Κ Θ Ε Σ Ε Ι Σ
1935 Α’ Ετήσια Έκθεσις Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΚΤ, Παρνασσός (4 έργα)
1945 Έκθεσις Ελλήνων Καλλιτεχνών, Παρνασσός (3 έργα / τα 2 ξυλογραφίες).
1948 Γ’ Πανελλήνιος έκθεσις, Ζάππειο (4 υδατογραφίες)
1952 Δ’ Πανελλήνιος έκθεσις (3 υδατογραφίες και 1 χαλκογραφία)
1954 Salon d’Automne, Παρίσι (2 χαλκογραφίες, burin)
1955 Exposition Nationale des Beaux-Arts, Musée d’Art Moderne, Paris (2 χαλκογραφίες, burin) (Στην έκθεση αυτή συμμετείχε ως μέλος κατ’ εκλογήν)
1955 Exposition des artistes étrangers en France. Αντιπρόσωπος της Ελλάδος, Petit Palais, Παρίσι, (1 ζωγραφικό)
1956 Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής ΒIANCΟ Ε NERO, Λουγκάνο Ελβετίας (4 χαλκογραφίες και 1 λινόλεουμ)
1957 Ε’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (5 χαλκογραφίες και 1 μεταξοτυπία).
1957 Έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης
1957 Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής, Σαντιάγκο, Χιλή
1957 Β’ Μπιενάλε Αλεξανδρείας, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος (4 χαλκογραφίες)
1958 Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
1959 Ε’ Μπιενάλε Σάο Πάολο, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σάο Πάολο, Σάο Πάολο, Βραζιλία, (5 χαλκογραφίες)
1959 Έκθεση “Art Grec Contemporain”, Gallery Raymond Creuze, Παρίσι (6 χαλκογραφίες, 1 λινόλεουμ)
1960 Έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής, “Nudita Grekish Graphik”, Στοκχόλμη (9 χαλκογραφίες και 1 ξυλογραφία)
1960 ΣΤ’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (5 χαλκογραφίες)
1962 Έκθεση Ελληνικής Τέχνης, Εθνικό Μουσείο του Ισραήλ (Bezalel National Art Museum), Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
1962 Έκθεση Ελληνικής Τέχνης, Μουσείο Τέχνης της Χάιφα, Χάιφα, Ισραήλ
1962 Έκθεση Ελληνικής Τέχνης, Δημοτικό Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ, Τελ Αβίβ, Ισραήλ
1963 Ζ’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (3 χαλκογραφίες)
1963 Έκθεση Ελληνικής Τέχνης στη Ρουμανία
1963 Έκθεση Ελλήνων Χαρακτών στην Αμερική, Πανεπιστήμιο του Όρεγκον
1964 Έκθεση Ελληνικής και Αμερικανικής Χαρακτικής, Αθήνα (2 χαλκογραφίες)
1965 Έκθεση Χαρακτικής στην Αργεντινή
1967 Θ’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (2 ελαιογραφίες)
1969 Ι’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (1 ελαιογραφία)
1969 Ομαδική Έκθεση, Γκαλερί Ώρα, Αθήνα
1971 ΙΑ’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (2 ελαιογραφίες)
1973 IB’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (2 ελαιογραφίες)
1975 ΙΓ’ Πανελλήνιος Έκθεσις, Ζάππειο (1 ελαιογραφία)
1951-1969 Εκθέσεις Ζωγραφικής Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος
1993 Έκθεση «Ελληνική Ζωγραφική – Χαρακτική», Συλλογή Τράπεζας της Ελλάδος, Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος – Μουσείο Αλ. Σούτζου, Αθήνα (1 ελαιογραφία, 2 χαλκογραφίες)
1994 Αναδρομική έκθεση χαρακτικού έργου, Γκαλερί Υάκινθος, Κηφισιά (56 χαλκογραφίες, ξυλογραφίες λινόλεουμ)
1999 Έκθεση «Νεοελληνική Χαρακτική 20ος Αιώνας» Συλλογή Χ. Λεοντιάδη, Υπουργείο Ανάπτυξης – Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Αθήνα (2 χαλκογραφίες)
2001 Έκθεση «Έλληνες Εικαστικοί του Παρισιού» Γκαλερί Επιστροφή, Αθήνα, (1 χαλκογραφία)
2003 Έκθεση «Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Αlpha Bank, Μέγαρο Εϋνάρδου, Αθήνα (3 χαλκογραφίες)
2003 Έκθεση «Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Αlpha Bank, Πολιτιστικό Κέντρο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Πάτρα (3 χαλκογραφίες)
2003 Έκθεση «Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Αlpha Bank, Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, Ύδρα (3 χαλκογραφίες)
2004 Έκθεση «Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Αlpha Bank, Βίλα Καπαντζή, Πολιτιστικό Κέντρο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Θεσσαλονίκη (3 χαλκογραφίες)
2004 Έκθεση «Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Αlpha Bank, Ρέθυμνο (3 χαλκογραφίες)
2004 Έκθεση «90 Χρόνια Νεοελληνικής Χαρακτικής 1919 – 2004» Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Δημοτική Πινακοθήκη Π. Ψυχικού (1 χαλκογραφία)
2005 Μόνιμη Έκθεση Συλλογής Έργων Τέχνης, Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης, Λεβίδι, Αρκαδία, (1 λινόλεουμ, 4 ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο)
2005 Έκθεση «Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Αlpha Bank, Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Ιωάννινα, (3 χαλκογραφίες)
2006 Μόνιμη Έκθεση «Ιστορία του Ελληνικού Χαρτονομίσματος 1822 – 2002», Μουσείο Χαρτονομισμάτων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Ιστορικά Αρχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα, (6 χαρτονομίσματα)
2009 Έκθεση «100 Χρόνια Νεοελληνικής Χαρακτικής Συλλογής Γιάννη Παπακωνσταντίνου», Πινακοθήκη Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη (1 χαλκογραφία)
2009 Έκθεση «Νεοελληνική Χαρακτική: Πρωτοπόροι, Δάσκαλοι και Χαράκτες του 20ου Αιώνα» Έργα από τις Συλλογές των: Μ. Βεντούρη & Π. Βουτσά, Χ. Λεοντιάδη, Ν. Μαστροπαύλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ριζόπουλο, Ι. Χριστοδούλου. Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Πειραιάς (2 χαλκογραφίες)
2010 Έκθεση για τα 65 Χρόνια του Ε.Ε.Τ.Ε. με θέμα «Η Ανθρώπινη Μορφή Στην Τέχνη – Νεοελληνική Χαρακτική: Πρωτοπόροι – Δάσκαλοι και Κορυφαίοι Δημιουργοί», Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι (3 χαλκογραφίες)
2011 Μόνιμη Έκθεση Συλλογών Έργων Τέχνης, Μουσείο Ιστορίας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (1 χαλκογραφία)
2011 Μόνιμη Έκθεση Συλλογών Έργων Τέχνης, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας, Μεσολόγγι (2 ξυλογραφίες, 2 λινόλεουμ)
2011 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Fondation Hellénique, Παρίσι, Γαλλία, (2 χαλκογραφίες)
2013 Έκθεση Χαρακτικών από την Συλλογή του Γ. Ι .Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Λάρισα (11 χαλκογραφίες, 1 τσιγκογραφία)
2013 Μόνιμη Έκθεση Συλλογής Έργων Τέχνης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Αθήνα, (1 ελαιογραφία)
2014 Modern Greek Printmaking, selected works from the Yannis Papakonstantinou Collection στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελληνική Χαρακτική, Επιλεγμένα Έργα Συλλογής Γ. Παπακωνσταντίνου), Europe House in London, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, (1 χαλκογραφία)
2014 Έκθεση για τον Εορτασμό της Νύχτας Μουσείων – Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα, (3 χαλκογραφίες, 1 χειροποίητη μεταξοτυπία)
2014 Έκθεση «Π. Τέτσης, Λ. Ορφανός – Χαλκογραφίες: – Οι Δύο Φίλοι Συνομιλούν», Μέγαρο Γκύζη Σαντορίνη – Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Φηρά, Σαντορίνη, (21 χαλκογραφίες)
2014 Έκθεση «Αθήνα, 180 Χρόνια Πρωτεύουσα» Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, Αθήνα, (2 χαλκογραφίες, 1 ξυλογραφία)
2014 Μόνιμη Έκθεση Συλλογής Έργων Τέχνης, Μουσείο Μεγάρου Γκύζη, Σαντορίνη, (1 τσιγκογραφία)
2014 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βιέννη, Αυστρία, (1 ακουαρέλα, 4 χαλκογραφίες, 2 ξυλογραφίες)
2015 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βουδαπέστη, Ουγγαρία, (1 χαλκογραφία, 1 ξυλογραφίες)
2015 Έκθεση χαρακτικής, Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Α. Κοντόπουλος», Χαρακτικά Έργα από τις Μόνιμες Συλλογές της Πινακοθήκης Λαμίας, Λαμία. (1 χαλκογραφία)
2015 Έκθεση «Χαρακτικά Λεξιλόγια – Επί Τω Αρχείο» Έργα από το αρχείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών “Σιατερλή & Pandolfini”, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα, (2 χαλκογραφίες, 3 ξυλογραφίες)
2016 Μόνιμη Έκθεση Συλλογής Έργων Τέχνης, Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αθήνα. (2 χαλκογραφίες)
2016 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Αθήνα. (3 χαλκογραφίες)
2016 Έκθεση «Εκατό Χρόνια Νεοελληνικής Χαρακτικής Συλλογής Χ. & Π. Κολλιάλη» Σισμανόγλειο Μέγαρο, Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. (1 χαλκογραφία)
2016 Έκθεση για τον Εορτασμό της Νύχτας Μουσείων – Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα, (3 χαλκογραφίες, 1 χειροποίητη μεταξοτυπία, 6 χαρτονομίσματα, 1 γραμματόσημο των ΕΛ.ΤΑ.)
2016 Νέα Μόνιμη Έκθεση «Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες», Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης Alpha Bank, Κέρκυρα, (6 χαρτονομίσματα)
2016 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, Μυστράς, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη, (1 χαλκογραφία, 1 ξυλογραφία, 1 τσιγκογραφία)
2016 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, Αθήνα, (1 ξυλογραφία)
2016 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, FYROM, (3 χαλκογραφίες, 1 ξυλογραφία)
2016 Έκθεση «Κορυφαίοι Έλληνες Χαράκτες», Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Νεστορίδειο Μέλαθρο, Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, Ρόδος, (2 χαλκογραφίες)
2016 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Σισμανόγλειο Μέγαρο, Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, (1 χαλκογραφία)
2016 Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), Σπάρτη (1 ξυλογραφία)
2016 Έκθεση «Nuda Veritas – Γυμνή Αλήθεια» Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού, Σχέδια (1954), Γκαλερί Ελένη Μαρνέρη, Αθήνα. (9 σχέδια Λ. Ορφανού, 17 σχέδια, 1 ελαιογραφία της Ε. Μ. Ορφανού)
2016 Έκθεση «Κοινά Τοπία Ζωής και Τέχνης, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού 1945 – 1965», Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, Αλέκος Κοντόπουλος, Λαμία. (6 χαλκογραφίες, 2 λινόλεουμ, 4 ξυλογραφίες, 2 χειροποίητες μεταξοτυπίες, 14 ελαιογραφίες, 4 ακουαρέλες, 3 σχέδια Λ. Ορφανού και 20 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 3 σχέδια, 6 ακρυλικά έργα της Ε. Μ. Ορφανού, σύνολο 67 έργα)
2017 Έκθεση «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού», Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Λάρισα, (13 χαλκογραφίες, 1 ξυλογραφία, 1 τσιγκογραφία, 1 λινόλεουμ, 4 ελαιογραφίες, 1 σχέδιο, 1 ακουαρέλα του Λ. Ορφανού και 1 χαλκογραφία, 1 σχέδιο, 1 έργο μεικτής τεχνικής, 1 ακουαρέλα, 2 ακρυλικά, 1 ελαιογραφία της Ε. Μ. Ορφανού, σύνολο 29 έργα)
2017 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αθήνα, (2 χαλκογραφίες)
2017 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Πρεσβεία της Ελλάδος στην Πρετόρια, Νότια Αφρική, (1 λαδοπαστέλ, 1 χαλκογραφίες)
2017 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμ. Φιλολογίας, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Καλαμάτα, (3 χαλκογραφίες)
2017 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Λίλιαν Βουδούρη, Αθήνα. (2 χαλκογραφίες)
2017 Έκθεση «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού», Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.), μία συμπαραγωγή με την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Ύδρα (15 χαλκογραφίες, 1 ξυλογραφία, 1 τσιγκογραφία, 1 λινόλεουμ, 4 ελαιογραφίες, 1 σχέδιο, 3 ακουαρέλες του Λ. Ορφανού και 1 χαλκογραφία, 3 σχέδια, 1 έργο μεικτής τεχνικής, 1 ακουαρέλα, 2 ακρυλικά, 2 ελαιογραφίες της Ε. Μ. Ορφανού, σύνολο 36 έργα)
2017 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας. Λάρισα. (1 λινόλεουμ ,1 ελαιογραφία)
2017 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Συλλογή Πορτραίτων Ελλήνων Καλλιτεχνών, Stoa Art, Αθήνα. (1 παστέλ, 2 ελαιογραφίες)
2018 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Αθήνα. (1 χαλκογραφία)
2018 Μόνιμη Έκθεση Έργων Τέχνης, Πρεσβεία των Ηνωμένων Μεξικανικών Πολιτειών στην Ελλάδα, Αθήνα. (1 χαλκογραφία)
2018 Έκθεση «Τόποι αναφοράς από την Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» Μουσείο Μπενάκη – Πολιτιστικό Κέντρο Πειραιώς, Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα. (1 ελαιογραφία, 1 ακουαρέλα)
2018 Έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής» από την Συλλογή Κολλιαλή για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, υπό την αιγίδα της Επίτιμου Προξένου της Ελλάδος, Μέγαρον Πάππας, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία. (1 ξυλογραφία, 3 χαλκογραφίες)
2018 Έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής» από την Συλλογή Κολλιαλή στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βιέννη, Βιέννη, Αυστρία. (2 ξυλογραφίες, 6 χαλκογραφίες)
2018 Έκθεση «Η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο», Σπίτι Της Κύπρου, Αθήνα, στο Πλαίσιο του Athens Print Festival 2018. Μία συμπαραγωγή του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών “Pandolfini & Σιατερλή” Α.Μ.Κ.Ε., του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, Κύπρος και του Museo Civico Delle Cappuccine – Gabinetto Delle Stampe di Bagnacavallo di Ravenna, Ιταλία. (2 χαλκογραφίες)
2018 Έκθεση «Η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο», Ιταλικό Ινστιτούτο, Αθήνα, στο Πλαίσιο του Athens Print Festival 2018. Μία συμπαραγωγή του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών “Pandolfini & Σιατερλή” Α.Μ.Κ.Ε., του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, Κύπρος και του Museo Civico Delle Cappuccine – Gabinetto Delle Stampe di Bagnacavallo di Ravenna, Ιταλία. (3 χαλκογραφίες,1 έγχρωμο λινόλεουμ)
2019 Έκθεση «Αποκτήματα 2» από τις Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Λάρισα. (1 ακουαρέλα)
2019 Έκθεση «Ελλάδα Χώρα Ηρώων» από την Συλλογή Κολλιαλή για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Προξένου της Ελλάδος στην Ουκρανία, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Οδησσού, Οδησσός, Ουκρανία (1 χαλκογραφία)
2019 Μόνιμη Έκθεση Έργων Χαρακτικής Τέχνης, Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λεμεσός, Κύπρος. (1 ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο, 1 επιατσαλωμένη χαλκογραφία, 1 εικονογραφημένο βιβλίο)
2019 Έκθεση «Παράλληλη Αφήγηση» – Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από τις Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Λάρισα (1 ελαιογραφία, 5 χαλκογραφίες)
2019 Έκθεση «Εξαιρέσεις: ‘Όψεις του Εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα» από τις Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Αθήνα. 2 χαλκογραφίες του Λάμπρου Ορφανού και 1 ακρυλικό έργο της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού)
2019 Έκθεση «Προσφορά – IV» από τις Μόνιμες Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Αγρίνιο. (3 ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο, 5 χαλκογραφίες, 2 ελαιογραφίες του Λάμπρου Ορφανού – 3 ελαιογραφίες, όπως και 1 ακρυλικό έργο της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού.
2021 Έκθεση «Η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο», Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Μία συμπαραγωγή του Κέντρου Χαρακτική Αθηνών “Pandolfini & Σιατερλή” Α.Μ.Κ.Ε. και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία, Κύπρος. (1 χαλκογραφία)
2021 Έκθεση Χαρακτική από την Προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα”, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, Αθήνα. (1 χαλκογραφία)
2022 Έκθεση «Ρεμπέτικο», Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Αθήνα. (1 χαλκογραφία)
2022 Έκθεση «Χαράσσοντας την Ζωή, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού,1944 – 1966», Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια, Κύπρος. (8 ξυλογραφίες, 2 έγχρωμα και 1 ασπρόμαυρο λινόλεουμ, 22 χαλκογραφίες, 1 χαλκογραφικό στάδιο χάραξης, 7 προσχέδια χάραξης, 1 έγχρωμη χειροποίητη μεταξοτυπία, 2 εικονογραφημένα βιβλία του Λ. Ορφανού, 1 χαλκογραφία της Ε. Μ. Ορφανού και 1 ξυλογραφία όπως και 1 χαλκογραφία του Robert Cami, σύνολο 45 έργα)
2022 Έκθεση «30 + 1 Έλληνες Χαράκτες» Αίθουσα Frattis Auctions, Αθήνα. (1 χαλκογραφία)
2022 Έκθεση «Χαράσσοντας την Ζωή, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού, 1944 – 1966» Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία, Κύπρος. (8 ξυλογραφίες, 2 έγχρωμα και 1 ασπρόμαυρο λινόλεουμ, 22 χαλκογραφίες,1 χαλκογραφικό στάδιο χάραξης, 5 προσχέδια χάραξης,1 έγχρωμη χειροποίητη μεταξοτυπία, 2 εικονογραφημένα βιβλία του Λ. Ορφανού,1 χαλκογραφία της Ε. Μ. Ορφανού και 1 ξυλογραφία όπως και 1 χαλκογραφία του Robert Cami, σύνολο 45 έργα)
ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
- Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος – Μουσείο Αλ. Σούτζου, Αθήνα
- Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Αθήνα
- Συλλογή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνα
- Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα
- Συλλογή της Alpha Bank, Αθήνα
- Συλλογή Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – Deree College, Αθήνα
- Συλλογή Εικαστικών Πορτραίτων Ελλήνων Εικαστικών Καλλιτεχνών, Αθήνα
- Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα
- Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Αθήνα
- Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Αθήνα
- Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα
- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
- Ελληνικό Θεατρικό Μουσείο, Αθήνα
- Υπουργείο Παιδείας, Αθήνα
- Υπουργείο Πολιτισμού, Αθήνα
- Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα
- Υπουργείο Τουρισμού, Αθήνα
- Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αθήνα
- Ιστορικά Αρχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα
- Εθνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), Αθήνα
- Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.)
- Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ), Αθήνα
- Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.), Αθήνα
- Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, Αθήνα
- Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αθήνα
- Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αθήνα
- Μουσείο Τραπεζογραμματίων της Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα
- Μουσείο Τραπεζογραμματίων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα
- Μουσείο Τραπεζογραμματίων της Ιονικής Τράπεζας της Ελλάδος, Alpha Bank, Κέρκυρα
- Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Καλαμάτα
- Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, Μυστράς, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη
- Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Μ.Ι.Ε.Τ.), Αθήνα
- Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), Αθήνα
- Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), Αθήνα
- Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, Ρόδος
- Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Λάρισα
- Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, Μουσείο Α. Κοντόπουλου, Λαμία
- Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, Κέρκυρα
- Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, Κρήτη
- Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Κρήτη
- Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Αγρίνιο
- Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, Λάρισα
- Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας, Μεσολόγγι
- Μουσείο Ιστορίας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Μεσολόγγι
- Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης, Λεβίδι Αρκαδίας
- Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Σπάρτη
- Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.), Ύδρα
- Μουσείο Μεγάρου Γκύζη, Σαντορίνη
- Οικία Π. Τέτση, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Ι.Ε.Ε.Ε), Ύδρα
- Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Άνδρος
- Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών Αθηνών, Αθήνα
- Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Λίλιαν Βουδούρη, Αθήνα
- Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (Ι.Ε.Ε.Ε.), Αθήνα
- Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αθήνα
- Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, Αθήνα
- Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, Αθήνα
- Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών “Pandolfini & Σιατερλή” Α.Μ.Κ.Ε., Αθήνα
- Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Αθήνα
- Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αθήνα
- Πρεσβεία των Ηνωμένων Μεξικανικών Πολιτειών στην Ελλάδα, Αθήνα
- Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μορφωτικό Γραφείο, Σπίτι της Κύπρου. Αθήνα
- Ωδείο Max Hallecker, Αθήνα
ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
- Δημόσια Βιβλιοθήκη Βοστώνης, Η.Π.Α.
- The Vivian and Gordon Gilkey Graphics Art Collection. Μουσείο Τέχνης, Portland, Oregon, Η.Π.Α.
- Ίδρυμα Γκετί, Λος Άντζελες, Η.Π.Α.
- Τράπεζα του Καναδά, Καναδά
- Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, Βέλγιο
- Κεντρική Τράπεζα της Χιλής, Χιλή
- Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, Ελβετία
- Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας, Αυστρία
- Βασιλική Συλλογή του Βασιλιά της Σουηδίας, Στοκχόλμη, Σουηδία
- Εθνική Βιβλιοθήκη Νορβηγίας, Όσλο, Νορβηγία
- Museo Civico Delle Cappuccine, Gabinetto Delle Stampe di Bagnacavallo, Ραβέννα, Ιταλία
- Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λεμεσός, Κύπρος
- Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία, Κύπρος
- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βιέννη, Αυστρία
- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βουδαπέστη, Ουγγαρία
- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Πρετόρια, Νότιος Αφρική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Λίμα, Περού
- Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
- Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, FYROM
- Συλλογή του Πανεπιστημίου της Piura, Λίμα, Περού
- Συλλογή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Παρίσι, Γαλλία
- Συλλογή της Τράπεζας της Γαλλίας, Παρίσι, Γαλλία
- Fondation Hellénique, Παρίσι, Γαλλία
- Εθνικό Τυπογραφείο Γραμματοσήμων, Παρίσι, Γαλλία
- Συλλογή της Α. Β. Υ. Πριγκίπισσας Ειρήνης της Ελλάδος και της Δανίας, Μαδρίτη, Ισπανία
- Οργανισμός Roberto Giori, Λωζάνη, Ελβετία
- De La Rue – Giori Company (Εκτυπωτική Εταιρεία Τραπεζογραμματίων και Αξιών), Λωζάνη, Ελβετία
- Canadian Bank Note Company (CBNC), Εκτυπωτική Εταιρεία Τραπεζογραμματίων και Αξιών, Οττάβα, Καναδάς
- Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, Ρουμανία
- Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, Τελ Αβίβ, Ισραήλ
- Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Μεξικανικών Πολιτειών, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
- Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λευκωσία, Κύπρος
Β Ι Β Λ Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α
Γενικά Βιβλία – Κατάλογοι Εκθέσεων
WHO’S WHO ελληνικό, Αθήνα 1962, σ. 384.
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, Αθήνα 1964, τ. 10, σ. 845.
Άγγ. Προκοπίου, Ιστορία της Τέχνης 1750-1950, τ. Γ, Αθήνα 1957, σ. 345.
Μαρ. Καλλιγάς, Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, εκδ. «ΩΡΑ», Αθήνα 1970, σ. 144.
Κατάλογος της IV Mostra Internazionale di Bianco e Nero, Λουγκάνο 1956, σ. 44.
Κατάλογος της 2ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, Αλεξάνδρεια 1957 (φωτ. βραβευθέντος έργου: «Πουλιά» και σ. 53).
Ημερολόγιο 1958, Τσιμέντα Ηρακλής – Όλυμπος, Ανώνυμος Γενική Εταιρεία Τσιμέντων, Αθήνα (σ. 8 βιογραφικό, σ. 94 φωτ. έργου «Τοπίο Γρανάδα, Ισπανία» – χαλκογραφία)
Κατάλογος της 5ης Μπιενάλε του Σαο Πάολο, Ibirapuera Museum of Modern Art of Sao Paolo, Βραζιλία, 09/12/1959 (σ. 226, βιογραφικό)
Κατάλογος της έκθεσης “Art grec contemporain”, Galerie R. Creuze, Salle Balzac, Παρίσι, 1959 (φωτ. έργου: “Mme Marthe” και βιογραφικό).
Κατάλογος της έκθεσης Nutida Grekisk Grafik, Στοκχόλμη 1960, σ. 14, περ. Κύκλος, τ. Ζ, Απρ. 1967, («Το άσπρο άλογο», χαλκογραφία στο εσώφυλλο).
Κατάλογος Έκθεσης Αμερικανικής και Ελληνικής Χαρακτικής, 6 – 20/4/1964, σ. 12 (βιογραφικό).
Α. Κουρτικάκης, Πανελλήνιος Οδηγός Καλών Τεχνών, Αθήνα 1975, σ. 285.
Στ. Λυδάκης, Οι Έλληνες ζωγράφοι, τόμ.4, Αθήνα 1976, σ. 308 – 309.
Ημερολόγιο 1977, Νεοελληνική Χαρακτική, εκδ. ΕΥΘΥΝΗ, μήνας Φεβρουάριος: «Καρναβάλι», χαλκογραφία του 1956.
Τ. Σπητέρης, Τρεις αιώνες Νεοελληνικής Τέχνης, τ. Γ, Αθήνα 1979, σ. 208 – 209.
Εμ. Μαυρομμάτης, Μορφοπλαστικές και τεχνικές αναζητήσεις της Ελληνικής Χαρακτικής 1892-1982, Ρόδος 1983, σ. 214 (δύο φωτ. έργων: «Σύνθεση» (ή «Λούνα Παρκ») και «Κορίτσι με κόκορα»).
Ν. Γρηγοράκης, Ελληνική Χαρακτική, 60 χρόνια (1924 – 1984), Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Καστοριά 1985, σ. 20.
Ν. Γρηγοράκης, Έλληνες χαράκτες «εχάραξαν» τη Νέα Εστία, Αθήνα 1987, σ. 7, 11 και 48-50.
Χρ. Χρήστου, Νεοελληνική Χαρακτική, εκδ. Ιονικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα 1989, σ. 92.
Λεύκωμα έκθεσης, Ελληνική Ζωγραφική – Χαρακτική, Συλλογή Τράπεζας της Ελλάδος,
Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος – Μουσείο Αλ. Σούτζου (1 ελαιογραφία, 2 χαλκογραφίες), Αθήνα 1993, σ. 115, 143, 144, 216
Ε. Γκόνου Στυλιανίδη, Οι Πρώτοι Έλληνες Χαράκτες του Εθνικού Χαρτονομίσματος και το Χαρακτικό τους Έργο, Πανεπιστήμιο Αθηνών – Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αθήνα, 1995, τόμος Α, σελίδες 32, τόμος Β, σελίδες 132
Κατάλογος της έκθεσης, Νεοελληνική Χαρακτική 20ος Αιώνας – Συλλογή Χ. Λεοντιάδη, Υπουργείο Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Εμπορίου (1 χαλκογραφία σε ατσάλι, οπισθόφυλλο) εκδ. Γενικής Γραμματείας Εμπορίου Υπουργείου Ανάπτυξης, Αθήνα 1999, σ. 6, 9, οπισθόφυλλο.
Κατάλογος της έκθεσης, Έλληνες Εικαστικοί του Παρισιού, Γκαλερί Επιστροφή (1 χαλκογραφία), Αθήνα 2001, Εξώφυλλο σ. 1, 17 φωτ. έργου «Το Άσπρο Άλογο» και βιογραφικό.
Ρούλα Γάκη Παντελή, Έλληνες Εικαστικοί του Παρισιού, Κατάλογος της έκθεσης, Έλληνες Εικαστικοί του Παρισιού, Γκαλερί Επιστροφή, Αθήνα 2001, σ. 3.
Κατάλογος της έκθεσης, Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα – Συλλογές Alpha Bank / Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (1 χαλκογραφία), Αθήνα 2003 σ. 50, 119.
Ν. Γρηγοράκης, Δύο Αιώνες Νεοελληνικής Χαρακτικής – Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου, εκδ. Γκοβόστης, Αθήνα 2004, σ. 124, 125.
Κατάλογος της έκθεσης, 90 Χρόνια Νεοελληνικής Χαρακτικής: 1919 – 2004 από τη Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Δημοτική Πινακοθήκη Π. Ψυχικού, Αθήνα 2004.
Ν. Γρηγοράκης, Θέματα και Εκθέματα Τέχνης και Ιστορίας (3 ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο, 1 λινόλεουμ), εκδ. Μίλητος / εκδ. Δρυάδες, Αθήνα 2005, σ. 106 – 107, 110, 178.
Γεράσιμος Νοταράς, Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα, Μια Διαδρομή, 1822-2002, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος – Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) (5 χαλκογραφίες σε ατσάλι), Αθήνα 2005 σ. 356, 358 – 361.
Κατάλογος της έκθεσης Νεοελληνικής Χαρακτικής, «Πρωτοπόροι, Δάσκαλοι και Χαράκτες του 20ου Αιώνα» Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, εκδ. Κώστας Χ. Σπανός, Αθήνα 2009.
Κατάλογος της έκθεσης «100 Χρόνια Νεοελληνικής Χαρακτικής, Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου», Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2009, σ. 21.
Κατάλογος έκθεσης, Έκθεση για τα 65 Χρόνια του Ε.Ε.Τ.Ε. με θέμα «Η Ανθρώπινη Μορφή Στην Τέχνη – Νεοελληνική Χαρακτική: Πρωτοπόροι – Δάσκαλοι και Κορυφαίοι Δημιουργοί», Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών, Γκάζι, Αθήνα 2009 – 2010, σ. 64
Κατάλογος της έκθεσης Νεοελληνικής Χαρακτικής, Ιστορικής Αναδρομής «Πρωτοπόροι, Δάσκαλοι και Κορυφαίοι Δημιουργοί» Τεχνόπολις Δήμου Αθηνών, Γκάζι, εκδ. Κώστας Χ. Σπανός, Αθήνα 2009, σελ. 4
Κατάλογος της έκθεσης, “Modern Greek Printmaking, selected works from the Yannis Papakonstantinou Collection”, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελληνική Χαρακτική, (Επιλεγμένα Έργα της Συλλογής Γ. Παπακωνσταντίνου), Europe House in London, Λονδίνο 2014, Ην. Βασίλειο, (1 χαλκογραφία), σελ. 74.
Νέλλη Κυριαζή, “Anthology of Greek Printmaking from the Yannis Papakonstantinou Collection. Catalogue of Modern Greek Printmaking, selected works from the Yannis Papakonstantinou Collection, 12 Star Gallery, Europe House of European Commission Representation in the UK, London 2014, United Kingdom, σελ. 14.
Κατάλογος της έκθεσης, Παναγιώτης Τέτσης – Λάμπρος Ορφανός, Χαλκογραφίες: – Οι Δυο Φίλοι Συνομιλούν (3 φωτογραφίες, 10 χαλκογραφίες), Μέγαρο Γκύζη, Φηρά, Σαντορίνη – Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Σαντορίνη 2014, σελ. 1, 17 – 38.
Νέλλη Κυριαζή, «Οι Χαλκογραφίες του Λάμπρου Ορφανού». Κατάλογος της έκθεσης, Παναγιώτης Τέτσης – Λάμπρος Ορφανός, Χαλκογραφίες: – Οι Δυο Φίλοι Συνομιλούν (3 φωτογραφίες, 10 χαλκογραφίες), Μέγαρο Γκύζη, Φηρά, Σαντορίνη – Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Σαντορίνη 2014, σελ. 28 – 33.
Κατάλογος της έκθεσης, «Αθήνα 180 Χρόνια Πρωτεύουσας», (1 χαλκογραφία σε ατσάλι), Δήμος Αθηναίων Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2014, σελ.56
Νέλλη Κυριαζή, Εισαγωγικός πρόλογος της έκθεσης «ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΛΕΞΙΛΟΓΙΑ & ΕΠΙ ΤΩ ΑΡΧΕΙΟ» του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών (P. Pandolfini & Δ. Σιατερλή), Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Αθήνα 2015, σελ. 1 – 4
Κατάλογος της μόνιμης έκθεσης «Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες», (5 χαρτονομίσματα) Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης, Κέρκυρα 2016, σελ. 36 – 37, εξώφυλλο.
Κατάλογος της έκθεσης, «Κοινά Τοπία Ζωής και Τέχνης, 1945 – 1965, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού», (3 φωτογραφίες, 6 χαλκογραφίες, 2 λινόλεουμ, 4 ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο, 2 χειροποίητες μεταξοτυπίες, 14 ελαιογραφίες, 4 ακουαρέλες, 3 σχέδια του Λ. Ορφανού και 20 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 3 σχέδια, 6 ακρυλικά έργα της Έ. Μ. Ορφανού, σύνολο 67 έργα). Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος, Λαμία 2016, σελ. 1, 7 – 27, σελ. 28 βιογραφικό, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο.
Έφη Παπαευθυμίου, Κοινό Τοπίο Ζωής και Τέχνης (1945 – 1965). Κατάλογος της έκθεσης, «Κοινά Τοπία Ζωής και Τέχνης, 1945 – 1965, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού», (3 φωτογραφίες, 6 χαλκογραφίες, 2 λινόλεουμ, 4 ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο, 2 χειροποίητες μεταξοτυπίες, 14 ελαιογραφίες, 4 ακουαρέλες, 3 σχέδια του Λ. Ορφανού και 20 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 3 σχέδια, 6 ακρυλικά έργα της Έ. Μ. Ορφανού, σύνολο 67 έργα). Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος, Λαμία 2016, σελ. 4 – 6
Κατάλογος της έκθεσης, «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού», (13 χαλκογραφίες, 1 λινόλεουμ, 1 ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο,1 τσιγκογραφία, 4 ελαιογραφίες, 1 ακουαρέλα, 1 σχέδιο του Λ. Ορφανού και 1 ελαιογραφία, 1 ακουαρέλα, 1 σχέδιο, 1 χαλκογραφία, 1 έργο μεικτής τεχνικής, 2 ακρυλικά έργα της Έ. Μ. Ορφανού, σύνολο 29 έργα). Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Λάρισα 2017, σελ. 5 – 33, εξώφυλλο.
Κατάλογος της έκθεσης, «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού», (13 χαλκογραφίες, 1 λινόλεουμ, 1 ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο, 1 τσιγκογραφία, 4 ελαιογραφίες, 1 ακουαρέλα, 1 σχέδιο του Λ. Ορφανού και 1 ελαιογραφία, 1 ακουαρέλα, 1 σχέδιο, 1 χαλκογραφία, 1 έργο μεικτής τεχνικής, 2 ακρυλικά έργα της Έ. Μ. Ορφανού, σύνολο 29 έργα). Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.), μία συμπαραγωγή με την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Ύδρα 2017, σελ. 5 – 33, εξώφυλλο.
Κατάλογος της έκθεσης «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής» από την Συλλογή Κολλιαλή για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, υπό την αιγίδα της Επίτιμου Προξένου της Ελλάδος, (1 χαλκογραφία). Μέγαρον Πάππας, Σάλτσμπουργκ 2018, Αυστρία.
Κατάλογος της έκθεσης «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής» από την Συλλογή Κολλιαλή στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, (1 χαλκογραφία). Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βιέννη, Βιέννη 2018, Αυστρία,
Πόλλυ και Ειρήνη Κολλιαλή, κατάλογος της έκθεσης «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής από την Συλλογή Κολλιαλή», για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, υπό την αιγίδα της Επίτιμου Προξένου της Ελλάδος, (1 χαλκογραφία) Μέγαρον Πάππας, Σάλτσμπουργκ 2018, Αυστρία, σελ. 5, οπισθόφυλλο.
Πόλλυ και Ειρήνη Κολλιαλή, κατάλογος της «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής από την Συλλογή Κολλιαλή», Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, Βιέννη 2018, Αυστρία, σελ. 5, οπισθόφυλλο.
Κατάλογος της έκθεσης «Τόποι Αναφοράς από την Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» (1 ακουαρέλα, 1 ελαιογραφία). Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, Οργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο 90 ετών από την έναρξη της λειτουργίας της, το 1928. Αθήνα 2018, σελ. 185, 187.
Χάρις Κανελλοπούλου, Νέες Εκδοχές του Τοπίου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, Κατάλογος της Έκθεσης «Τόποι Αναφοράς από την Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» (1 ακουαρέλα, 1 ελαιογραφία). Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Οργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο 90 ετών από την έναρξη της λειτουργίας της, το 1928. Αθήνα 2018, σελ. 177, 185, 187, 188, 229, 254.
Κατάλογος της έκθεσης «Η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο»,(1 χαλκογραφία). Σπίτι Της Κύπρου, Αθήνα, Ιταλικό Ινστιτούτο, Αθήνα, στο Πλαίσιο του Athens Print Festival 2018. Μία συμπαραγωγή του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών “Pandolfini & Σιατερλή” Α.Μ.Κ.Ε., του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, Κύπρος και του Museo Civico Delle Cappuccine -Gabinetto Delle Stampe di Bagnacavallo di Ravenna, Ιταλία. Αθήνα 2018, σελ. 126.
Νέλλη Κυριαζή, κατάλογος της έκθεσης «Η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο». Σπίτι Της Κύπρου, Αθήνα, Ιταλικό Ινστιτούτο, Αθήνα, στο Πλαίσιο του Athens Print Festival 2018. Μία συμπαραγωγή του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών “Pandolfini & Σιατερλή” Α.Μ.Κ.Ε., του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, Κύπρος και του Museo Civico Delle Cappuccine -Gabinetto Delle Stampe di Bagnacavallo di Ravenna, Ιταλία. Αθήνα 2018, σελ. 34, 140, 156.
Λεύκωμα «Προσφορά», Μόνιμη Συλλογή Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου.(2 ελαιογραφίες, 3 ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο, 5 χαλκογραφίες), εκδ. Δήμου Αγρινίου, Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Αγρίνιο 2019. σελ.16, 77,162-167,190.
Κατάλογος της έκθεσης “H Χαρακτική από την Προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα”(1 χαλκογραφία). Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Οργάνωση Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Αθήνα 2021, σελ 45, 78.
Κατάλογος της έκθεσης «Ρεμπέτικο» (1 χαλκογραφία). Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Οργάνωση Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2022, σελ 82, 163.
Κατάλογος της έκθεσης «Χαράσσοντας την Ζωή, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού, 1944 – 1966», (8 ξυλογραφίες, 2 έγχρωμα και 1 ασπρόμαυρο λινόλεουμ, 22 χαλκογραφίες, χαλκογραφικό στάδιο χάραξης, 7 προσχέδια χάραξης, 1 έγχρωμη χειροποίητη μεταξοτυπία, 2 εικονογραφημένα βιβλία του Λ. Ορφανού, 1 χαλκογραφία της Ε. Μ. Ορφανού και 1 ξυλογραφία όπως και 1 χαλκογραφία του Robert Cami, σύνολο 45 έργα). Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια, 2022, Κύπρος, σελ. 2 – 33, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο.
Κατάλογος της έκθεσης «Χαράσσοντας την Ζωή, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού, 1944 – 1966», (8 ξυλογραφίες, 2 έγχρωμα και 1 ασπρόμαυρο λινόλεουμ, 22 χαλκογραφίες, 1 χαλκογραφικό στάδιο χάραξης, 7 προσχέδια χάραξης, 1 έγχρωμη χειροποίητη μεταξοτυπία, 2 εικονογραφημένα βιβλία του Λ. Ορφανού, 1 χαλκογραφία της Ε. Μ. Ορφανού και 1 ξυλογραφία όπως και 1 χαλκογραφία του Robert Cami, σύνολο 45 έργα). Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία, 2022-23, Κύπρος, σελ. 2 – 33, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο.
Χαμπής, Η Ομορφκιά τ’ αθθρώπου. Κατάλογος της έκθεσης «Χαράσσοντας τη Ζωή, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού, 1944 – 1966». Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια 2022 – Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία 2022-23, Κύπρος, σελ. 4 .
Δήμητρα Σιατερλή, Για το έργο του Λάμπρου Ορφανού στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Κατάλογος της έκθεσης «Χαράσσοντας τη Ζωή, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρελου – Ορφανού, 1944 – 1966». Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια 2022 – Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία 2022-23, Κύπρος, σελ. 5 – 6.
Helene Reeb – Τσαγγάρη, Ευαισθησία, “εν-αίσθηση” και δεξιοτεχνία του Λάμπ. Ορφανού Κατάλογος της έκθεσης «Χαράσσοντας τη Ζωή, Λάμπρος Ορφανός & Έλλη Μουρέλου – Ορφανού, 1944 – 1966». Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια 2022 – Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία 2022-23, Κύπρος, σελ. 7.
Περιοδικά – Εφημερίδες
Περ. Νέα Εστία, τ. 413 – 414, Αύγ. – Σεπτ. 1944, «Μια λεύκα» (ξυλογραφία στο εσώφυλλο).
Περ. Νέα Εστία, τ. 419 – 420, Δεκ. 1944, «Παράγκες» (ξυλογραφία στο εσώφυλλο) .
Περ. Νέα Εστία, τ. 431, Ιούν. 1945, «Ελιές» (ξυλογραφία στο εσώφυλλο).
Περ. Νέα Εστία, τ. 435, Αυγ. 1945, «Δέντρα» (ξυλογραφία στο εσώφυλλο).
Περ. Νέα Εστία, τ. 441, Νοέμ. 1945, «Δέντρα» (ξυλογραφία στο εσώφυλλο).
Περ. Καλλιτεχνική Ελλάδα, Γράμματα-Τέχνες, Απρ. – Μάης – Ιούν. 1945, τχ. 4 – 6, «Παλιά Αθήνα» (ξυλογραφία), σελ. 40.
Περ. Νέα Εστία, τ. 444, Ιαν. 1946, «Βάρκες» (ξυλογραφία στο εσώφυλλο).
Δ. Ε. Ευαγγελίδης, Εκθέσεις, Περ. Νέα Εστία, τ. 514, Δεκ. 1948, σ. 1509.
Σπ. Παναγιωτόπουλος, Ζωγραφική, Νέαι Τάσεις, Εφ. Έθνος, 17 Νοέμ. 1948.
Μαρ. Καλλιγάς, Ο Κόσμος της τέχνης, εφ. Το Βήμα, 2 Φεβρ. 1951.
Δ. Καλλονάς, Έκθεσις ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής (Λέσχη Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος), εφ. Βραδυνή, 23.2.1951.
Σπ. Παναγιωτόπουλος, Η Κριτική των Εκθέσεων, εφ. Έθνος, 21 Φεβρ. 1951.
Αν. Λαζαρίδης, Ζωγραφική, Λέσχη Τραπέζης της Ελλάδος, περ. Ελληνική Δημιουργία, τ. 74/ 1.3.1951, σ. 413.
Ελ. Βακαλό, Πανελλήνιος Έκθεσις, υδατογραφίες, Χαρακτική, εφ. Τα Νέα, 10 Μαΐου 1952.
Δ. Ε. Ευαγγελίδης, Εκθέσεις. Δ’ Πανελλήνιος Έκθεσις (Ζωγραφική), περ. Νέα Εστία, τ. 598, Ιούν. 1952, σ. 763.
Δ. Ε. Ευαγγελίδης, Εκθέσεις. Δ’ Πανελλήνιος Έκθεσις (Χαρακτική), περ. Νέα Εστία, τ. 599, Ιούν. 1952, σ. 831
Δ. Καλλονάς, Η Δ’ Πανελλήνιος εις το Ζάππειον Μέγαρον, εφ. Βραδυνή 15.4.1952.
Άγγ. Προκοπίου, Πανελλήνιος Έκθεσις 1952, εφ. Η Καθημερινή, 13.5.1952.
Γ. Κοντογιάννης, Βραβείον Χαρακτικής, εφ. Τα Νέα, 17 Ιουλ. 1953.
Άγγ. Προκοπίου, Συνομιλία με τον R. Cami, εφ. Η Καθημερινή, Αύγ. 1954.
Γ. Πετρέας, Κριτική Εκθέσεων στο Salon d’Automne του Παρισιού, εφ. Έθνος, 1 Δεκ. 1954.
Γ. Πετρέας, Κριτική Εκθέσεων στο Salon d’Automne του Παρισιού, εφ. Έθνος, 15 Δεκ. 1954.
Αχ. Μαμάκης, Καλλιτεχνικόν ρεπορτάζ, Εφ. Τα Νέα, 5 Ιούλ. 1955.
Περ. Ζυγός αρ.19-20, Μάιος-Ιούνιος 1957, σελ.10 (“Mme Marthe”, χαλκογραφία) και σελ. 24.
Άγγ. Προκοπίου, Η Ε’ Πανελλήνιος Έκθεσις (Η Προσωπογραφία), εφ. Καθημερινή, 26 Ιουνίου 1957 (φωτ. έργου: «Τα Μπουζούκια»).
Σπ. Παναγιωτόπουλος, Η Ε’ Πανελλήνιος, εφ. Έθνος, 27.6.1957.
Δ. Ξ. Ευαγγελίδης, Εκθέσεις. Ε’ Πανελλήνιος Έκθεσις (Χαρακτική), περ. Νέα Εστία, τ. 721, Ιούλ. 1957, σελ.1023.
Περ. Ζυγός, αρ. 22-23, Αύγ.- Σεπτ. 1957, σ. 34 («Γυμνό», ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο) .
Μ. Χ. Κωνσταντόπουλος, Ε’ Πανελλήνιος Έκθεσις, εφ. Απογευματινή, 03.07.1957.
Ελ. Βακαλό, Χαρακτική και Διακοσμητική στην Ε Πανελλήνιο Έκθεση, εφ. Τα Νέα, 26 Ιουλ. 1957.
Περ. Ζυγός, Ιαν. – Φεβρ. 1958, σ. 30 – 31 (Κείμενο και φωτογραφίες έργων, Πουλιά, Κάκτοι, Μπουζούκια, Άσπρο (ξύλινο) Άλογο, Le Tir).
Σπ. Παναγιωτόπουλος, Η Νεοελληνική Τέχνη, περ. Νέα Εστία, τ. 772, Σεπτ. 1959, σελ.1149.
Περ. Ραδιοπρόγραμμα 30 Οκτ. – 5 Νοέμ. 1960, «Κορίτσι με κόκορα» (χαλκογραφία στο εξώφυλλο).
Περ. Εκλογή 14 Αυγ. 1950, «Σκοποβολή» (μεταξοτυπία στο εξώφυλλο) Εφ. Η Αυγή, 26.11.1960.
Μιχ. Κωνσταντόπουλος, εφ. Απογευματινή, 26.11.1960.
Αν. Λαζαρίδης, Τα Παραλειπόμενα, Περ. Εκλογή, 4 Δεκ. 1960, σ. 62.
Περ. Δημοσιότης και Προβολή, Τεύχος 24, Δεκ. 1960, Άρθρο: Σπ. Παναγιωτόπουλος Α. Γιαταγάνα, Λ. Ορφανός με τίίτλο «Ερεύνα δια το θέμα των Ελληνικών Γραμματοσήμων».
Περ. Δημοσιότης και Προβολή, Τεύχος 25, 1961, (Αφίσα της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού, στο εξώφυλλο).
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 4, Οκτ. 1951, έργο στην προμετωπίδα: «Επέτειος» (παστέλ).
Άγγ. Προκοπίου, Κριτική Εκθέσεων, εφ. Η Καθημερινή, αρ. Φύλλου 15312, Ιούλ. 1962.
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 13, Ιούλ. 1962, έργο στην προμετωπίδα: «Εντύπωση» (ελαιογραφία).
Μαίρη Καββαδία, Έλληνες Χαράκτες στην Αμερική, περ. Νέες Μορφές, τχ. 5, Σεπτ. -Οκτ.1962, σ. 61.
Μιχάλης Σαντορινιός, Έκθεσις Ελληνικής Χαρακτικής στην Αμερική – Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, εφ. Τα Νέα, 02.10.1962.
Τζ. Δημακοπούλου, Η έκθεση της Ελληνικής τέχνης στο Ισραήλ, περ. Νέες Μορφές, τχ. 5, Σεπτ. – Οκτ. 1962, σ. 39 – 40. Περ. Ζυγός, Μάιος 1963, φωτ. έργου στη σ. 48.
Γ. Πετρής, Η Ζ’ Πανελλήνια στο Ζάππειο, περ. Επιθεώρηση Τέχνης, Μάιος 1963, σελ. 511.
Γ. Πετρής, Oι Εκθέσεις στην Αθήνα, περ. Επιθεώρηση Τέχνης, Μάιος 1964, σ. 506.
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 37, Ιούλ. 1964, έργο στην προμετωπίδα: “Saint-Germain-des-Prés” (ελαιογραφία).
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 40, Οκτ. 1964, έργο στην προμετωπίδα: «Φθινοπωρινό» (σχέδιο).
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 43, Ιαν. 1965, έργο στην προμετωπίδα: «Εντύπωση» (ελαιογραφία).
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 55, Ιαν. 1966, έργο στην προμετωπίδα: «Σύνθεση» (ελαιογραφία).
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 70, Απρ. 1967, έργο στην προμετωπίδα: «Το άσπρο άλογο» (χαλκογραφία).
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 79, Μάρτ. 1968, έργο στην προμετωπίδα: «Σύνθεση»
Περ. Ο ΚΥΚΛΟΣ, τχ. 83, Μάρτ. 1969, σ. 14 («Εντύπωση V», λάδι) και σ. 29.
Σπ. Παναγιωτόπουλος, εφ. Έθνος, 15.1.1969.
Αντιπροσωπευτική Έκθεση στην Γκαλερί Ώρα, εφ. Τα Νέα, 22.07.1969.
Γ. Αγγελόπουλος – Χρ. Κέβορκ, Τραπεζογραμμάτια που εκτυπώθηκαν στο Ι.Ε.Τ.Α., περ. Θυρίδα, 1984 Β, σ. 25.
Δ. Βουρνά, Λάμπρος Ορφανός – ο Δημιουργός πολλών Ελληνικών Χαρτονομισμάτων, Περ. Συλλογές, Ιούλιος 1994, Εξώφυλλο «9 χαρακτικά έργα σε ατσάλι: Αριστοτέλης, Σήμα Τράπεζας της Ελλάδος, Δημοσθένης, Παπαφλέσσας, Μάρμαρα του Παρθενώνα, Γεώργιος B’, Νικηταράς, Ταναγραία, Βασίλ. Βουλγαροκτόνος».
Δ. Βουρνά, Λάμπρος Ορφανός – ο Δημιουργός πολλών Ελληνικών Χαρτονομισμάτων, Περ. Συλλογές, Αύγουστος 1994, σαλόνι «3 χαρακτικά έργα σε ατσάλι: πορτραίτο Βασίλ. Ελισάβετ της Αγγλίας, Τράπεζα του Καναδά, χαρτονόμισμα 50 δρχ. (Αρέθουσα) Τράπεζα της Ελλάδος, χαρτονόμισμα 50 δρχ. (Ποσειδώνας), 1 ελαιογραφία: αυτοπροσωπογραφία».